Gå til indhold
Tests af bloddonorer viser: 2 % har antistoffer

Pressemeddelelse -

Tests af bloddonorer viser: 2 % har antistoffer

De danske blodbanker har i ugerne 41 og 42 testet godt 11.000 bloddonorer for antistoffer mod coronavirus (SARS-CoV2). Samlet set har 2,0% af bloddonorerne antistoffer medhøjest forekomst i Region Hovedstaden (3,5%) og lavest i Region Nordjylland (0,6%). Forekomsten af antistoffer er højest blandt yngre donorer og er lavest blandt de ældste donorer.

”Tallene er meget tæt på, hvad Statens Serum Institut fandt ved deres repræsentative undersøgelse af 6.330 danskere på 12 år eller ældre i uge 34 til 36. De to undersøgelser har brugt samme testmetode. De geografiske forskelle er slående set i lyset af at epidemien her i efteråret er blevet mere landsdækkende,” fortæller Henrik Ullum, der er overlæge og professor ved Blodbanken på Rigshospitalet.

Blodbankerne undersøgte også antistoffer blandt bloddonorer tilbage i april.

”De tal, vi finder nu, ligger overraskende tæt på dem, vi fandt i foråret set i lyset af den efterfølgende smitte,” siger Christian Erikstrup, overlæge og professor ved blodbanken, Aarhus Universitetshospital. Han uddyber:

”Vi bruger en anden og bedre test nu, men vi kan ikke udelukke, at nogle af dem, der i foråret havde lave antistofniveauer, i mellemtiden er gået hen og blevet negative. Under alle omstændigheder slår disse tal fast, at kun en meget lille del af befolkningen på nuværende tidspunkt har antistoffer. Derfor må de fleste af os fortsat antages at være i risiko for infektion og COVID-19”.

Testningen af bloddonorer er planlagt at fortsætte mindst 4 uger endnu.

”Vi informerer selvfølgelig de bloddonorer, der har antistoffer. Det er dog vigtigt at slå fast, at vi ikke ved, hvor beskyttende antistoffer er, og at man derfor uanset resultatet af antistoftesten skal følge myndighedernes retningslinjer,” siger Henrik Ullum.

Blodbankerne indmelder løbende resultaterne til Statens Serum Institut, der kan bruge disse til deres analyse af epidemien.

”Det her er endnu et eksempel på, hvordan bloddonorer bidrager til vores sundhedsvæsen,” afslutter Christian Erikstrup.

www.bloddonor.dk/coronavirus offentliggøres tal fra blodbankerne løbende.

For yderligere information

Henrik Ullum, professor og overlæge og ph.d
Klinisk Immunologisk Afdeling, Rigshospitalet
E-mail: Henrik.Ullum@regionh.dk
Telefon: +45 40 17 98 32

Christian Erikstrup, professor og overlæge og ph.d
Blodbank og Immunologi, Aarhus Universitetshospital
E-mail: christian.erikstrup@skejby.rm.dk
Telefon: +45 30 59 50 85

Emner

Tags


Om Bloddonorerne i Danmark

Bloddonorerne i Danmark repræsenterer de danske bloddonorer nationalt og internationalt. Vi arbejder for at hverve og anerkende frivillige bloddonorer. Det er vores opgave at sikre den nødvendige blodforsyning på de danske hospitaler, så der aldrig kommer til at mangle blod til patientbehandling. For at sikre det er der behov for ca. 20.000 nye donorer hvert år. Der er ca. 180.000 bloddonorer i Danmark.

Relateret materiale

Relaterede nyheder